Artiklar

SM F3K 2006 Borlänge

2006-09-19 23:21 av Andreas Proos 

2006 års svenska mästerskap i F3K kördes på Rommehed 2006-09-17. Tävlingen samlade 10 startande och genomfördes i strålande sensommarväder. Svensk mästare blev Mattias Hammarskiöld från RFK Ikaros. Silvermedaljen gick till Peter Jubel, Team Tornado, och bronspengen till Jonas Ekman, RFK Ikaros.

 

Startfältet samlat för den obligatoriska gruppbilden. RFK Ikaros var tungt representerade med 6 deltagare.

 
 

Väderleksmässigt bjöd morgonen på moln och svag vind, men senare på dagen kom solen fram och luften började röra på sig. De flesta utnyttjade uppåtvindarna vid skogspartiet bakom klubbstugan för övervinna gravitationen.

 

Påfrestningen på modellen är hög i kastögonblicket. Storleken på fenan på Stefan Wahlbergs modell blev kraftigt reducerad i ett kast.

 

F3K modell mot en klarblå himmel. Maxvikten för en tävlingsmodell är 600g och maximal spännvidd är 1500 mm.

 

F3K är en av få modellflyggrenar där utövarens fysiska förutsättningar har avgörande betydelse. Kasttekniken påminner närmast om den som tillämpas i diskus.

 

Vissa av flygarna har en teknik som även utsätter sändarantennen för rejäla påfrestningar...

 

Anders Gustavsson från Örebroklubben RFK Ikaros slutade på 8:e plats.

 

Andreas Karlsson var enda dalkarlen i församlingen. Ansiktsuttrycket säger en del om ambitionen och kraftansträngningen. En 6:e plats blev det till slut.

 

Mattias Hammarskiöld höll en hög standard genom hela tävlingen och tog välförtjänt hand om finaste medaljen

 

Jonas Blomdahl tar i. Modellens fart i utkastet var för hög för kamerans slutarhastighet. Jonas slutade på en 5:e plats.

 

Bronsmedaljören Jonas Ekman öser på.
 
Att Andreas förekommer filtigt på bilderna beror inte alls på att hans kaströrelse var långsam och därmed lätt att fånga på bild, utan på att han , hmm…, ofta befann sig nära pressläktaren…
 
Tävlingens silvermedaljör, Peter Jubel, genomför ett tävlingsmoment under överinseende av guldmedaljören Mattias Hammarskiöld.
 
De rådande väderförhållandena gjorde att skogsridån sydväst om fältet genererade en del uppåtvindar, och där det finns uppåtvindar finns det segelflygare. I detta fall blev dock marginalen till grenverket på en särdeles välväxt asp i minsta laget. Så liten till och med att aspen lyckades stäcka ut en av sina grenar och fånga in modellen.
 
Den påföljande räddningsaktionen satte manskapets förmåga till kreativt tänkande på prov. En klättrare som för en stund kopplade bort alla naturliga överlevnadsinstinkter var också till stor hjälp.
 
Slutfasen av räddningsoperationen. Om en F3K modell har ett själsliv torde den ha känt sig förödmjukad.
 
Mattias Hammarskiöld från RFK Ikaros (i mitten) segrade före Peter Jubel (till vänster) och Jonas Ekman (till höger). Patrick Radley (knästående till vänster) och Thomas Johansson, tog hem priserna som lottades ut bland deltagarna i årets Sverigecup.
 
 
Text och Foto: Lars Eriksson
 
 
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: