Artiklar

Örebro Open F3B 2010

2010-05-25 21:59 av Henrik Carlsson 

Datum: 22-23 maj

Av: Henrik Carlsson och Joakim Ståhl

 

Joakim Ståhl från RFK Ikaros står som vinnare i årets Örebro Open! Grymt att ha en svensk högst upp på pallen bland den hårda internationella konkurrensen. Ståhl flög stabilt under hela tävlingen och spiken i kistan blev när han klippte runt sin Radical på 14.09s i sista speeden.

 

Inte bara vinnare av eurotouren, utan även svensk mästare 2010.

 

Trettio deltagare från Sverige, Norge, Tyskland, Belgien och Australien samlades i helgen då Örebro Open avgjordes. Tävlingen flöt på bra och fyra omgångar hann flygas, vilket får anses vara mycket för en tvådagars F3B-tävling.

 

Vädret varierade kraftigt. På lördagen bjöds det värme, sol och nästan ingen vind. Den vind som ändå fanns var backvind. De dåliga starthöjderna gjorde att speedtiderna blev höga för hela ligan. Men intressant var hur distanstaktiken förändrades. Att starta direkt vid arbetstidens början får normalt anses vara en något riskfylld strategi. I detta väder var dock de flesta piloterna sugna på att starta först för att leta efter blåsan. Genom att kurva upp sig kunde man sedan ha väsentligt bättre förutsättningar än sina konkurrenter.

 

Termikindikation ovanför klubbstugan, där denna fiskgjuse har byggt bo.

 

Söndagen bjöd på stark sidvind och mycket kallare väder. Nu var det istället läge att lasta vikt i planet i termiken för att kunna förflytta sig. Det blev också en studie i startteknik, där det lönade sig att gå ut riktigt långt innan man vände kurs mot bryttrissan. Speedtiderna blev mycket bättre och det var i detta väder Jocke flög sin snabba speed.

 

Blåsigt värre. Men tältet stod kvar med lite hjälp.

 

Inför tävlingen har vädrets makter, under våren, skänkt sällsynt minskade träningsmöjligheter. Exempelvis blev ALG F3B (Brattforsheden) som inledde F3B säsongen en våt tillställning som medförde att det endast blev en dags tävlande, men här i strålande solsken och perfekt väder.

 

Under Örebro Open kunde man se att maskineriet hostade igång för de svenska flygarna som alla blev bättre varefter tävlingen löpte på.

Fenomenet från VM med dåliga starthöjder, se VM-artikel i modellflygnytt, var inte påtaglig denna gång. Svenska flygare hängde med bra och utslag av högre starthöjder deltagare i mellan var troligen mer ett utslag av väderfenomen än rena tekniksprång. Ett team som dock stack ut något var gänget från Belgien som synes ha hittat bra kombinationer.

 

Svenskt lag i action.


Linor och starthöjd kommer senare i år upp under en träff då åtskilligt finns att dryfta om detta!

 

Flygmaskinerna var av olika slag, Radical, Freestyler, Ceres, Shooter mm. En ny maskin, Crossfire 2, flögs av Thomas Dylla. Den ser ut att ha potential. Denis Duchesne flyger en Cyril som också ser bra ut. Radical hänger fortfarande med, trots flera år på nacken, och kanske är det så att designers fortfarande håller på att försöka jobba i kapp dess prestanda!?!

 

Fler bilder från dag 2, foto Henrik Nilsson:

Örebro Open 2010, dag 2
 

Resultat finns på Örebro Opens hemsida:
http://orebroopen.modellsegelflyg.se
 

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: