Artiklar

Att göra en kroppsform

2006-06-20 15:02 av Stefan Hertz 

I ett försök att bredda kunnandet i plastgjutandets ädla konst så har jag tänkt en enkel artikel om hur man gör sig en kroppsform för att gjuta kroppar i.

 

Steg 1:

Man börjar med att göra sig en plugg i något lämpligt material, t ex trä eller foam klädd med glasfiber. Pluggen formas till den önskade forme som man vill ha på sin färdiga kropp. Man slipar, målar, slipar och polerar tills man är nöjd med resultatet.
Här skall man vara noga med allt arbete, ju bättre finish man har här ju bättre blir sedan kropparna.

När man är nöjd så börjar man att vaxa pluggen ordentligt. Tänk på här att göra en paus mellan varje lager vax annars så gnor man mest runt det tidigare lagret. 10 vaxningar bruka räcka för att det skall släppa bra.


På bilden syns det hur lätt det är att slipa igenom färgen man lagt på. Här gäller det att vara försiktig.

Steg 2:

Nästa steg är att göra sig ett delningplan. Detta göres lämpligast i vit spånskiva. Den blanka sidan skall vara uppåt, då får man ett snyggt och blankt delningsplan.

Man ritar av kroppen på skivan och sedan sågar man ut med en sticksåg så noga man bara kan.

Sedan så limmar man eller skruvar dit några stöd som pluggen senare skall vila på. Dessa sätter man så långt ner så att kroppen går ner till hälften eller lite till.

Sedan slipar man ur delningsplanet så att kroppen precis går ner i detsamma.

 

 


Även här skall man vara noga med passningen.

 

Steg 3:

I detta steg skall man gjuta passning på delningsplanet och detta består i sin tur av 2 steg. Man börjar med att lägga på några klickar med epoxi och microballonger på dom stöden som redan är grovjusterade till rätt höjd.

Sedan trycker man ner kroppen till hälften och låter epoxin härda. Var noga här så att kroppen kommer precis ner till hälften och att den inte är vriden. Det är okså viktigt att du vaxat ordentligt.

 

Nästa del är att du bryter loss pluggen igen (detta går ganska lätt) Tryck underifrån så brukar det släppa enkelt. Var försiktig så att du inte skadar pluggen.

Här ser man passningen på stöden.

Efter detta så är det dags att gjuta passningen mellan plugg och delningsplan. Detta gjuter man upp med samma typ av blandning som till stöden. Man lägger i pluggen och sedan spritsar man i en sträng med epoxi/microballongsblandning i den lilla glipa som finns.


Något så här borde det se ut.

 

När detta har härdat så är det dags att btyta loss pluggen igen.

Då borde resultatet se ut ungefär så här:


Det uppstående från delningsplanet slipas nu försiktigt bort. Man slipar naturligtvis ner till delningplanet.

 

Det kan hända att det bryts bort lite flisor från kanten efter demontering av plugg samt slipning av delningsplanet. Detta löser man med modellera det sista man gör innan gjutning.

 

Nästa moment är att lägga ner pluggen i delningplanet. Var försiktig vid detta moment eftersom det är sugpassning. Rikta in pluggen efter bästa förmåga (den borde bara passa i ett läge).

När pluggen är på plats så tar man modellera och trycker ner där det saknas uppgjutning och sedan siklar man bort överflödet med en plastbit eller liknande. Var försiktig så att du inte repar pluggen.

 

När detta är gjort så vaxar man allt åter igen ett par gånger.

Sedan sätter man dit några styrstift. Dessa kan man göra själv eller köpa färdiga. Styrstiften kommer att hjälpa till att få formhalvorna att centreras senare när man gjuter och såna måste man alltså ha.

Om man funderar på att göra egna så funkar pianotråd, kullagerkulor etc. Det enklaste är dock att köpa färdiga.


Här ser vi allt färdigt innan formgjutningen börjar. Om man vill vara riktigt snitsig så sätter man en ram runt hela grejen och gjuter emot för att få en snygg och stadig kant. Detta är viktigare vid större formar.

 

Steg 4:

Gjutning av själva formen.

Det svåraste är nu egentligen gjort och har man varit noga med delningsplan och vaxning så kommer fortsättningen att gå enkelt.

 

Man börjar med att lägga på ett lager formgelcoat. Formgelcoat är en speciell epoxi som innahåller olika fyllmedel som gör att man får en bra yta i sin form med minimalt med luftbubblor. Vill man ha en bra form så skall man definitivt använda sig av formgelcoat. Det finns 2 typer, en svart som är möjlig att efterpolera samt en blå/grön som innehåller karborundumkulor vilket gör den väldigt slitstark, men omöjligt att efterbearbeta.

Innan man blandar gelcoaten så tar man en pensel och limmar med snabblim där borsten sitter fast. DEtta för att dom inte skall ramla bort vid påförandet av gelcoaten. Gelcoaten blir som sirap ganska fort och då lossnar borsten ganska enkelt annars.
När man har blandat sin fromgelcoat så måste man jobba snabbt, man har ca 15 minuter på sig innan del börjar stelna. Man skall okså vara väldigt noga vi blandningen av gelcoaten.

Sedan börjar man att påföra gelcoaten. Man börjar med kanten mellan plugg och delningsplan. Här skall man vara noga eftersom det är här det oftast uppkommer luftbubblor om man slarvar.

Sedan fortsätter man med resten av pluggen för att avsluta med delningsplanet.

Man fortsätter att jobba med gelcoaten tills den börjar stelna dvs man påför inte mer än ett lager men det flyter upp lufbubblor efter hand och dessa tar man enklast bort genom att struka över ytan med penseln åt olika håll.

Ett tips är att bära ut muggen med gelcoaten för den börjar med all säkerhet att börja smälta inom en halvtimme av värmen som uppkommer vid härdningen och det luktar inte direkt gott om den brända gelcoaten. Det är dock ingen fara med pluggen då denna värme blir låg när man har tunna lager, men oftast har man kankse någon cm tjockt lager kvar i muggen och det är då detta fenomen uppstår.

 

Nästa moment efter gelcoaten är kopplingskiktet. Detta moment kan man i princip börja med direkt för att få bra vidhäftning mellan lagren. Man kan ta en fika innan man börjar dock.

Kopplingskiktet består av epoxi, microballonger och bommullsflock.
Bomullsflocket gör blandningen mycket starkare än om man bara använder sig av microballonger.

Man blandar en lagom seg smet och påför detta utanpå gelcoaten.

Påför i ett lagom jämnt lager samt lite extra i dom skarpa hörnen. DEtta för att förstärka upp hörnen samt ge dom lite radie så att glasfibern lättare kommer på plats senare. Vidare så bakar man också in styrstiften i denna blandning av samma orsak.


Kopplingskiktet på plats.

 

Sedan är det dags för glasfiberlagren.

Man börjar med ett eller 2 lager med 25 grams väv. DEtta för att slippa få vävstruktur i formen senare.

När man lägger på dom första vävlagren så gäller det att vara noga med att få bort alla luftbubblor som uppkommer mellan kopplingskiktet och väven.

Efter dom första vävlagren så är det egentligen bara att köra vidare med tjockare vävlager tills man uppnått lagom tjocklek. Vad detta innebär är asvårt att säge då det beror på storlek på formen. Men det är bättre att lägga på några lager extra då formen blir mycket stabilare.


Här är fösta tjocka lagret under bearbetning.


Och här har det kommit fler lager på plats. Som synes så spelar det inge direkt roll vilken vikt man tar på glasväven, det handlar mest om att få till det i radierna. Har man större formar så funkar tex den tjocka glasfibermattan som finnas att köpa nästa överallt bra, men vid mindre formar så är den väldug svår att få att ligga emot.

 


Här är sista lagret på plats. Nu är det bara att vänta på att det skall härda.

Lite riktvärden som kan vara bra:

Till denna form (som är en nos till en DLG modell) så använde jag mig av ca 200 gram epoxi till glaslagren. Detta kan vara ett riktvärde för att vet ungefär hur mycket gals man skall lägga på. Man behöver komma upp i en tjocklek på åtminstone 3-5 mm.

 

Steg 5:

När allt härdat ut ordentligt (tidigast dagen efter) så är det dags att bryta loss formen (och pluggen med den) från delningsplanet.

Här får man säkerligen ta i, men samtidigt vara försiktig. Lämpligast tar man en morakniv eller liknande och bryter med längs kanten mellan formen och delningsplanet. Man märker lätt när det släpper. När det släpper så gäller det att se till så att pluggen sitter fast i den formhalvan som du tar bort och inte i delningsplanet. Detta sker automatiskt allt som oftast då pluggen ligger lös i delningsplaner och fastnar i formen.

 

Färdigt resultat med halva ett.

När man är färdig med halva ett så börjar jobbet mad den andra halvan. Den gjuts mot halva ett som delningsplan istället fär trädelningsplanet.

Vaxa några gånger på pluggen samt formkanten. Sedan så är det bara att köra igång samma procedur igen från steg 4.

 

När man är klar med den andra halvan och man skall till och dela formen så börjar det bli riktigt spännande. Man gör då på samma sätt som tidigare, man lirkar in en mora kniv i skarven mellan halvorna och börjar bryta upp formen. Troligen så släpper halvorna ganska lätt från varandra och du kommer att få en formhalva som ser jättebra ut och en annan formhalva med en plugg i. Pluggen får man sedan försöka dra ur eller kaske lirka ur för att inte förstöra den.

När man sedan fått ur pluggen så är formen i princip klar.

Det som kvarstår är att försiktigt putsa kanten vid delningen då det kan ha runnit ner lite formgelcoat mellan halvorna pga av att det inte varit 100 % tätt vid uppgjutningen och modelleran.

Och till sist så sågar/slipar man formkanterna rena så att man får en snygg form som inte har en massa glasfiber sticker ut etc.

Har man större formar så kan det behövas lite stöd för att formen skall ligga bra på arbetsbänken senare samt eventuellt stöd/uppstyvning på längden. Dessa stöd göres enklast av plywood och dom limmar man dit med lite epoxi/bomullsflock blandning när man lagt sista glaslagret på formen.

 

Formen är klar och det är bara att köra igång med kroppsgjutningen, men detta moment kommer jag ta upp i en annan artikel.

 

/Stefan Wahlberg

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: