Artiklar

F5J SM 2014 i Skellefteå

2014-08-18 18:23 av Stefan Andersson 

SM i F5J 2014 är nu avklarat! Otroligt många intryck snurrar runt i huvudet! Detta SM var det första som Skellefteå RadioFlygKlubb anordnade och så här i efterhand kan det nog bedömas som helt okay! ;)


Men man kanske ska börja från slutet och GRATULERA Peder Nordlöf från Piteå som ny svensk mästare i F5J! Även ett varmt tack och ett stort grattis till stjärnflygaren Magnus Hedlund som knep 2a platsen och lärde oss norrlänningar ett å annat tävlingstrix! Sist men inte minst ett jättegrattis till vår egen mycket talangfulle hemmapilot Magnus Sundbom som med briljant flygande knep 3dje platsen!

 


Från vänster: Magnus Hedlund, Peder Nordlöf och Magnus Sundbom.
 

Hela denna märkliga cirkus drog igång på riktigt under fredagen! 8 piloter tränade under ganska tuffa förhållanden, kraftig vind bra med termik och bra med sjunk! Några utelandningar visade att det inte kanske var så lätt ända att flyga på Skellefteås Lövlanda! Men vädret skulle växla till lördagen och söndagen!


Alexander Bagrov från Vindeln testar banan inför sin första F5J tävling!


Hela startfältet!

Så kom lördagen. 12 piloter anmälda, 1 var tyvärr tvungen att lämna återbud! En skön blandning av proffs, amatörer och nybörjare. Piloter från Älvsbyn, Piteå, Skellefteå, Umeå, Vindeln och Stockholm. Alla lika förväntansfulla av vad denna helg skulle levererar! Strålande sol, magisk termik med böljande vind!


Skellefteås Viljo "Ville" Liukku funderar på modellvalet!
 

Vädret bjöd upp till en bra blandning hela lördagen! Omgångar på omgångar flögs fullt! Olika flygsätt vägdes mot andra, proffsen guidade nybörjarna med fast hand, otippade piloter slog till med vinster, segerdanser kunde skönjas ute vid landningsbanan, vissa chansningar gick hem, andra inte men humöret var på topp!

 


Conny och Magnus showar lite inför kameran! Jaja, Conny verkar fokuserad på annat...

Modellerna låg både här och där.


Stefan och Mikael funderar över nästa omgång efter en lyckad flygning!
 

Efter 9 omgångar så var alla utmattade, en kollision i luften var smolket i bägaren! Det var mycket stor publiktillströmning under hela lördagen! Intresserade modellflygare från både Norr- och Västerbotten som ställde alla möjliga och omöjliga frågor! Sista besökarna lämnade fältet sent efter mörkrets inbrott. Publiken var även med i tävlandet, vassa landningar precis innan arbetstidens utgång applåderades, det var riktigt kul!
 

Söndagen bjöd på en mulen morgon, första start kl 09.00, nu var det upp till bevis till att kunna flyga snålt! Även denna dag chansades det, fulla omgångar, men nu började proffsen visa sitt rätta jag! Men även denna dag så kom termiken fram. Sista omgångarna sköt det rätt upp, låga start höjder, kraftigt kurvande och vips en prick i lufthavet! Även denna dag dök publiken upp, kanske inte riktigt i samma antal, men med samma intresse!


Snart dags för start, alla förbereder sig, alla på olika vis!

5, 4, 3, 2, 1, BRÖÖÖL...

Peder och Mikael funderar över taktiken inför starten.

 

5 omgångar lyckades vi köra innan det blev dags att avsluta tävlingen, äta hamburgare, analyser flygningar och njuta av denna fantastiska helg!
Dags för prisutdelning, gratulera och tacka nya bekantskaper, packa ihop och påbörja resan hem. Förhoppningsvis med många nya minnen, intryck, vänner och erfarenheter! 

 


Segrarna var heta villebråd, både av lokalpressen och stolta släktingar!

På Youtube finns en film gjord av Henrik Dalin där ni får en liten glimt av vad SM:t bjöd på, sök på F5J SM.


På Facebook finns också mer information sök på F5J i sverige!


Ett stort tack till alla deltagare, funktionärer och besökare som gjorde denna helg helt otroligt bra!
 

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: