Artiklar

Billingetrollet 2006 (VGC2)

2006-04-24 11:10 av Jonas Blomdahl 

Termiksituationen var helt suverän.
Som på ett uppträtt pärlband rullade termikblåsorna in över heden. Det vara bara att ta för sig!

 

Efter en lång och kall vinter, var det med en viss osäkerhet som Skövde Modellflygklubb drog igång förberedelserna för den tredje F3B-T tävlingen Billingetrollet i modern tid. Men tävlingsdagen den 22 april fullkomligt vräkte solen ner över Axevalla hed.

Den efterlängtade våren var som på beställning äntligen här. Redan tidigt på morgonen var temperaturen uppe i + 12 grader, en temperatur som sedan steg stadigt uppåt under hela dagen. Ja det fanns till och med de som tyckte att det var lite "onödigt varmt".

Termiksituationen var helt suverän, som på ett uppträtt pärlband rullade termikblåsorna in över heden, det vara bara att ta för sig!
 
Lite drygt ett tjugotal segelflyg's intresserade modellflygare fanns på plats under årets tävling, men plats finns för många flera.
Att detta är en tävlingsform som kan rekommenderas till alla modellflyg- intresserade kan inte nog poängteras, här finns fortfarande
kvar lite av ursprunget av modellflyget, här finns spänningen, här finns den sociala gemytliga samvaron, jag här finns egentligen allt.
Inget krångel, bara modellflyg när det är som allra bäst!
 
Tävlingsledare var som vanligt Kjell Svensson och de andra funktionärerna från Skövde MFK var: Olle Skärgård, Christer Sirestam och
Arne Nohlberg. Nytt för denna säsong var att klubben investerat i ett stort tält för att gardera ett eventuellt regn, men som detta år skyddade oss från en stark brännande sol. Det verkade fungera fint med de kortare startlinorna och den begränsade dragkraften i vinchen, visst fanns det något enstaka önskemål om längre linor och högre dragkraft, kanske främst från dom som missade någon termikstart!
 
En av dagens höjdpunkter var ändå en Fly Off mellan Lennart Andersson och Sören Svantesson, mer om detta senare.
 
 
Tävlingsledare Kjell Svensson med det nyinköpta tältet.
 
Tältet var stort 6x3 meter och gav en nästan religiös association, men vi ansåg att alla modeller skulle få plats om det regnade.
 
 
Sedvanlig Breifing före tävlingstart klockan 10,00.

En skara av förväntningsfulla segelflygare tar del av dagens regelverk och njuter av det ytterst fina vädret.
 
 
Kjell Åke Elofsson hjälper Sandolf Blomgren, båda Tibro MFK.
 
Två riktiga profiler från Tibro MFK Kjell Åke välkänd från skala sammanhang och oldtimer flyg med "kronprinsen" den alltid lika
trevliga Sandolf Blomgren.
  
 
Olle Skärgård Skövde Mfk,s trotjänare.
 
Olle är som undertecknad en av trotjänarna i Skövde Mfk, jag firar i år 55 års jubileum som modellflygare och Olle kommer inte så långt efter. Olle ställer alltid upp för klubben och gör ett stort jobb oftast i det fördolda.
 
 
Rolf Maier har redan löst transportproblemet med mera än en modell.
 
Rolf var både flygare och handledare åt Ari Nyberg som för första gången med Rolf's hjälp flög en termiktävling, starkt gjort Rolf.
 
 
Vad vore Västgötacupen utan Bosse Nylund ???
 
 
Lidköpingsgänget på plats Stig Sjöstedt, Kalle Thorsell och Bo.
 
Kolla in detta gäng, alla "still going strong" Bosse och Stig har ju varit med i många många år och Karl Henrik Thorsell har varit med nästan lika länge. Alla tre mycket duktiga modellflygare med massor av rutin, alltid lika farliga i en segeltävling.
 
 
Lasse Larsson en gammal meriterad modellflygare. Kolla in Fighter face!
 
Lasse kom med en Blue Fenix (?) med en förlängd vinge, naturligtvis preparerad med kolfiber förstyvning. Modellen flög som en gud men Lasse hade lite otur med perioderna.
 
 
Nog ser det skönt ut ! Äntligen termik!
 

 
Vad tänker du på Lennart?
 
 
 
Grabbarna före Fly off.
 
Efter 4 omgångar var två personer i topp båda med 1552 poäng, efter 5 starten rådde samma ballans i prislistan. Vi beslöt att köra en 10 minuters flyoff, för att skilja herrarna åt.

Båda startade samtidigt i samma typ av vinch. Lennart fick strul med mekaniken i vinchen, men var snabbt i luften igen. Som på beställning, eller var skicklighet? Fick både dessa herrar termik, på skilda områden på heden.

Efter drygt sju minuter måste Lennart ge upp, medan Sören flög exakt 10 minuter och landade med max poäng i både flygtid och landningspoäng.

Snygg jobbat grabbar!
 
 
Andra, första och tredjepristagare juniorer och seniorer.
 
 
Prislista Juniorer 2006 års Billingetrollet

 Pl

 Namn

 Poäng

 Kommentar

1

 Jack Björnberg

 1544

 OBS en total tredjeplats
 MYCKET STARKT GJORT

2

 Robin Sandberg

 1473

 Mycket bra gjort! Kanonbra!

 3 

 Jacob Nyström

 548

 Haveri tyvärr
 
 
Kolla in dessa fantastiska juniorer. Placering 2, 1 och 3.
 
Prislista Seniorer 2006 års Billingetrollet
 Pl  Namn  Poäng  Kommentar

1

 Sören Svantesson

1552

 Vann efter en 10 minuters fly-off
 Resultat 10 minuter prick

2

 Lennart Andersson

1552

 2:a efter en 10 minuters fly-off

 Resultat drygt 7 minuter

 3 

 Frank Herlufsen

 1537 

 Bra Frank!

 4 

 Kjell Åke Elofsson

 1523 

 

 5 

 Rolf Erik Blomdahl

 1505 

 

 6 

 Bo Nylund

 1497 

 

 7 

 David Cedervall

 1349 

 

 8 

 Sandolf Blomgren

 1343 

 

 9 

 Karl Henrik Thorsell

 1322 

 

 10 

 Rolf Maier

 1226 

 

 11 

 Lasse Larsson

 1162 

 

 12 

 Stig Sjöstedt

 1062 

 

 13 

 Ari Nyberg

 919 

 

 14 

 Ronald Borg

 897 

 

 15 

 Kjell Svensson

 292 

 Haveri
 
 
 
Så här såg prisbordet ut.
 
Alla deltagare fick en medalj och ettan och tvåan respektive trean i varje klass fick en något större medalj i metallerna brons, silver och guld och en mindre glas skulptur med Billingetrollet.

Det stora Billingetrollet är från en tidig produktion av en mycket välkänd keramiker från Skövde och är ett evigt vandrande vandringspris.
Billingetrollet är skänkt av Ingrid Nohlberg och ska graveras efter varje tävling, i dag har Sören Svantesson 2 inteckningar.
 
Epilog
 
Årets tävling färgades av det ytterst fina vädret och var på sätt och vis som en propaganda uppvisning av segelflyg när det är som allra bäst.
Kanske var det någon av er som gick omkring och funderade på om Billingetrollet skulle dyka upp under dagen från de milsvida skogarna
uppe på Billingen. Tyvärr var trollet förhindrad att deltaga i år, detta pga troll-riksdagen som tyvärr gick av stapel samma dag. Men jag har i efterhand varit i kontakt med Billingetrollet och han låter hälsa till er allesammans.
 
Tack för i år, vi ses igen nästa år, men glöm inte att ta med dom som missade denna tävling i år.
 
Så väl mött igen år 2007 samma plats kanske samma tid.
 
För Skövde Modellflygklubb, tecknar.
 
/Arne Nohlberg text o bild 2006 04 22
 
Ds alla bilder är fria att använda vill du ha fullsize maila mig.
 
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: