Fick en fråga från Anders Kihlström gällande hur många medaljer som F3K tagit totalt genom tiderna. Han frågade också om jag hade kolla på det?
Jodå, klart jag har koll på det :-)
Började sen att räkna efter litet och sen att komma ihåga allt är inte det enklaste (börjar bli gammal)
När jag sen (med Anders hjälp) satt och räknade, så blev jag naturligtvis lite nostalgisk och jäkligt stolt över att ha varit med i den innersta kretsen som bidragit till detta.
Lite kort historia över F3K i Sverige.
Jag väljer att börja F3K historian då dom första DLG (Discus Launch Glider) modellerna kom till Sverige. Det fanns naturligtvis handkastglidare tidigare, men när man började sätta en pinne i vingspetsen, så tog det hela fart ordentligt. Helt plötsligt så kunde man komma upp på höjder som gjorde att man kunde hitta termik:-)
Pasi Väisänen köpte en modell som hette Murphy från Tyskland. Modellen såg ut som en F3B modell i halvskala. Denna modell togs med ned till Malaysia då jag och Pasi var där och jobbade i början av 2001. Pasi hade läst i tidningen Aufwind hur man skulle kasta modellen. Det visade sig inte vara helt enkelt, med sändaren i grogghyllan och så vidare.
Senare den hösten så började jag, Mattias och Jonas B, med att snickra ihop några modeller och sen börja kasta. Staplande steg i början och modeller som inte höll eller var för tunga. Vill minnas att min första modell, en modifierad Robbe Ripper (som jag förövrigt vann på F3J lagets lotteri) vägde 400g, men det kan ha varit 450 också.
Mattias tillbringade första året med att laga sina grejer, dom höll inte för krafterna i kastet.
Tävlandet drog igång 2002 och då hade vi också vårt första SM. I början var vi inte så många och några hade fortfarande modeller med bara höjd och sida och som man kastade med spjuttekniken. Vi såg dock direkt att diskustekniken var helt överlägsen.
Sen så fortsatte utvecklandet av modeller hos oss. Vi köpte vingar och kompletta modeller. Vi började bygga kroppar och till slut så byggde vi hela modeller, Sirius.
Vi började också tidigt att tävla utomlands. Vi såg då att vi låg på en hög nivå internationellt sett, vilket naturligtvis gav blodad tand.
2010 så fick vi reda på att Sverige hade tagit på sig att anordna det första VM:et i F3K 2011 i Arboga. Då tog vi också beslutet att satsa ordentligt för att prestera på VM nivå. Vi tog också ett informellt beslut om att det innersta kretsen skulle hålla ihop och hjälpa varandra under dom kommade mästerskapen. Detta innebar att om man inte blev uttagen som pilot, då ställde man upp som medhjälpare och så vice versa.
2011 VM, Arboga, Sverige
Axel Wallin kniper silvermedaljen i juniorklassen.
Seniorlaget gjorde ett kanon VM, men missade pallen precis, både individuellt och i lag. Men juniorerna gjorde jobbet ordentligt. Axel Wallin tog silvret individuellt och hela laget med Oscar Findahl och Stefan Brebäck som piloter och Per Findahl som lagledare kom på en 3:e plats.
Facit: 4 Bronsmedaljer.
Hela laget: Fr v stående, Stefan Wahlberg,Sören Svantesson, Mattias Hammarskiöld, Jonas Ekman, Jonas Blomdahl. Fr v knästående, Andreas Proos, Stefan Brebäck, Oscar Findahl, Axel Wallin, Robert Hellgren och liggande Per Findahl.
2012 EM Chamblay, Frankrike
Mattias Hammarskiöld silvermedalj
Seniorlaget tar lagguldet
Hela laget fr v stående: Jonas Ekman, Stefan Wahlberg, Sören Svantesson, Mattias Hammarskiöld, Jonas Blomdahl. Fr v knästående, Stefan Brebäck, Per Findahl, Oscar Findahl
Juniorlaget knep bronsmedaljen.
Facit: 4 guld, 1 silver och 3 bronsmedaljer.
2013 VM Danmark
Hela laget firar guldet: fr v stående Stefan Wahlberg, Peter Jubel, Rolle Brebäck, Jonas Ekman, Sören Svantesson, Jonas Blomdahl. Fr v knästående Stefan Brebäck, Mattias Hammarskiöld
Jonas Ekman vinner en Bronspeng.
Facit: 4 guld och 1 bronsmedalj
2015 VM Ludbreg, Kroatien
Laget fr v stående: Jonas Blomdahl, Håkan Sjöberg, Mattias Hammarskiöld, Stefan Brebäck. Fr v knästående: Sören Svantesson, Stefan Wahlberg, Rolle Brebäck.
Laget gör en bragdupphämtning och snor åt sig bronsmedaljerna.
Laget på Idrottsgalan.
Facit: 4 Bronsmedaljer
2017 VM Lviv, Ukraina
Laget 2017. Litet men naggande gott.
Sista VM:et med ursprungsgänget. Stefan, Jonas och Mattias, som varit med på alla mästerskap hittills, tackar för sig i nuvarande konstellation.
Facit: Inga medaljer. Men jäkligt nära en 3:e plats i lag.
Så totalt så har det här härliga gänget skrapat ihop 22 mästerskapsmedaljer totalt under F3K's relativt korta tid.
Detta skall vi vara stolta över.