Senaste artiklar
Senaste album

modellsegelflyg.se drivs under Sveriges Modellflygsförbund (SMFF). Sidan är ett resultat av (tidigare) UO-segels arbete för att attrahera fler till en rolig, stimulerande och utvecklande hobby. Syftet med sidan är att främja svenskt modellsegelflyg på alla plan - från nybörjare till tävlingsflygare på elitnivå. I dagsläget administreras större delen av sidan genom SMFF:s grenspecialister inom segelflyg.

Viktig information om tävlingsansökningar!

2009-02-09 17:51 av Leif Viskari 

Säsongen närmar sig - med stormsteg! Tävlingssäsongen har faktiskt redan påbörjats med Iscupen i Stockholm och i stugorna runtom landet börjar balsaflaken och kolfibermattorna mer och mer likna flygplan.

 

På segeltinget i höstas kom man till samförstånd över det datum som tävlingsansökningarna ska vara inlämnade, datumet som valdes blev 15:e februari. Dock har informationsflödet kring detta varit något bristfälligt och tidsfristen för ansökningar förlängs därför till 28:e februari. De tävlingar som ligger tidigt under säsongen, närmare bestämt t.o.m. april, kommer att godkännas löpande för att underlätta planeringen för såväl arrangörer som tävlande. Resterande tävlingsdatum tillgännages officiellt 1:a mars.

 

Vi syns på startlinjen...

 

Eder UO, Leif Viskari

 

Termik- och Speed Cup för tredje året i rad!

2009-02-03 22:33 av Henrik Carlsson 
 
 
Nedan återfinns ett koncept som är fortsättningen på ”Sverige Cupen i Termik”. Det handlar om F3B-FAI och den gamla trogna kusinen F3B-T, som på ett tämligen logiskt sätt kan förenas i en nationell cup.
 
Konceptet nedan, gör att arrangören kan använda ”lokala” regler (F3B-FAI eller F3B-T) och ingå i en nationell termik- och/eller speed cup. Det ger bland annat fördelen att vi kan nå nya och gamla spännande regioner/personer, samt få fler deltagare på ett evenemang.
Konceptet tillvaratar också bättre att vara en spelplan för ”alla”. Att detta nu blir uttalat i konceptet. Vilket ”Sverige Cupen i Termik” egentligen inte hade, och inte från början var ämnad för.
Flera arrangörer har hört av sig och några spännande är på G. En evenemangskalender beräknas vara klar inom 14 dagar. Har du en tävling på G, så hör gärna av dig!
 
 
Lite kort bygger det alltså på att fortsätta arbetet med den lyckade ”Sverige Cupen i Termik”.
Några små justeringar är gjorda för att ytterligare utveckla och bredda aktionsradien inom det trivsamma tävlingsformatet.
Första målet är att utgöra en plattform för nationellt termikflyg och utveckling. Det sker genom att bereda sammankomster som under avslappnade former skänker ett generöst format, där arrangören ges utrymme för lokala anpassningar.
Klasserna besitter tillsammans en stor utvecklingspotential och mångfald. Mer om det under vårens sammankomster.
 
Sammanställt och koordinerat av:
/JS/AG/TJ/HK
________________________________________________
 
KONCEPT
 
"Novis till elit, junior till senior under samma vingar"
 
Arrangemang
 
F3B-FAI (termik-, distans- och hastighetsflygning)
Två tävlingar per säsong är målet, varav en är SM-UT.
 
Termik Cup
En nationell termik cup arrangeras med regelverken från F3B-FAI eller F3B-T, valfritt. Tre av fyra eller två av tre alternativt två av två tävlingar räknas.
Endagstävlingar förslagsvis på lördagar.
 
Speed Cup
En nationell speed cup arrangeras med regelverket från F3B-FAI. Två tävlingar per säsong är målet. Endagstävlingar förslagsvis på söndagar, efter termik cup.
 
Seminarium
Ett seminarium arrangeras på försäsongen, omkring mars månad.
Utbildning inom ämnen som: termikflygning, startteknik, aerodynamik, arrangera en tävling etc. OBS! Inbjudan inför årets säsong kommer inom kort!
 
 

Iscup del1

2009-01-29 21:31 av Magnus Hedlund 

De tre första platserna:

1. Peter Jubel

2. Stefan Holm

3. Magnus Hedlund

 

Film i HD-format från F3B-tävling

2008-12-09 16:46 av Magnus Hedlund 

        För den som är intresserad av att titta på        

                              en film från F3B Eurotourtävlingen

   "Spreepokal '08" i HDTV-upplösning kan hämta hem filmen här: Länk 

              Pasi Väisänen och Thomas Johansson försvarade de

                            svenska färgerna i tävlingen, Resultat

 

Sverigecupen - F3J [vinsch]

2008-11-30 20:05 av Magnus Hedlund 

2009 kommer det att anordnas tre Sverigecuptävlingar samlade inom

Sverigecupen - F3J [vinsch].

 

Arrangörer är 2008-års arrangörer av Sverigecupen - Termik:

1. "Västervikstermiken", Västerviks MFK

2. "Tornado Termiken", Team Tornado (Stockholm)

3. "Yellow Eagle Trophy", Herrljunga MFK

Länk

 

Datum för dessa deltävlingar kommer att läggas upp i kalendern.

 

Regler:

Tävlingen är öppen för alla inom SMFF och de regler som gäller är F3J med användande av vinsch istället för springstart. Avståndet till brytet är max 150 meter (300m lina). Det kommer att finnas möjlighet att låna vinsch för de som saknar egen. 10 minuters arbets- och flygtid med samtidig gruppstart.

När en slutgiltig vinnare i Sverigecupen - F3J [vinsch] ska koras räknas två deltävlingar, där varje deltävling normaliseras med 1000 poäng till vinnaren och övrigas poäng i förhållande till vinnaren.

Länk

 
/Magnus Hedlund
 
Fler nyheter
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord:

Tävlingskalendern på modellsegelflyg.se består av sanktionerade tävlingar. Regelverk kring dessa hittas på modellflygförbundets hemsida.

https://www.modellflygforbund.se/grenar/modellflyg/SMFF/tavlingar--rekord/tavlingsregler