Senaste artiklar
Senaste album

modellsegelflyg.se drivs under Sveriges Modellflygsförbund (SMFF). Sidan är ett resultat av (tidigare) UO-segels arbete för att attrahera fler till en rolig, stimulerande och utvecklande hobby. Syftet med sidan är att främja svenskt modellsegelflyg på alla plan - från nybörjare till tävlingsflygare på elitnivå. I dagsläget administreras större delen av sidan genom SMFF:s grenspecialister inom segelflyg.

NM F3J Spydeberg Norway

2011-09-21 10:14 av Conny Ulvestaf 

Den 9-11 september var det NM i F3J i Norge

 

Från Sverige var vi två lag som deltog

 

Sweden Lag 1 Sweden Lag 2
Lennart Arvidsson Conny Andersson
Conny Ulvestaf Phuong Dao
Johan Carlson Magnus Hedlund

 

På fredagen samlades alla 24 deltagare från Sverige, Norge och Danmark och det testflögs hela kvällen i det fina höstvädret.

 

Lördagen var det åter fint höstväder med omväxlande sol och moln och svaga vindar, flera i varje startgrupp maxade så landningen blev avgörande för att få 1000 poängaren.

Våra danska vänner som är vana med mycket vind lyckades inte lika bra, många omstarter blev det på vissa håll.

 

Väderleksrapporten för natten och söndagen pratade om mycket regn så man beslutade att köra alla gundomgångar på lördag.

Efter 8 omgångar var det ett trött gäng svenskar som packade ihop för dagen men med ett leeende på läpparna eftersom 4 av 6 svenskar var i final.

 

Söndagen började med regn men vi var glada ändå och fm gick åt till att vänta och hoppas att regnet skulle upphöra.

 

 

Efter lunch så avtog regnet och vi kunde sätta ut vincharna på fältet som nu såg mer ut som en lervälling med små sjöar vid landingsmärkena, många extraspikar blev det för att allt skulle sitta fast i den mkt mjuk marken, vinden har också ökat så de fyra finalerna flögs i 8-10 m/s , helt annat väder än på lördagen.

Själv hade jag Arne Bruun och Kjell Jensen (Jespers far) som medhjälpare och fick tävingens absolut högsta starthöjd när jag skickad upp min Satori mha. Danish Power dvs Arne:s vinch, säkert 50 m högre än alla andra, det var som att se en Crossfire göra en F3B start, mer sånt tack. Tyvärr gick linan i nästa start med omstart som följd, man får aldrig vara riktigt nöjd...

Det räckte det till en tredjeplats efter Jo Grini och Lennart Arvidsson så jag är rätt nöjd ändå.

 

 

Norge vann ochså i lag genom Norway 1 tätt följt av Sweden 2 och Sweden 1

 

 

/Conny Ulvestaf

 

 

 

F3K Ting

2011-09-13 21:28 av Thomas Johansson 

I Säter efter SM i F3K genomfördes ett ting. Nedan följer anteckningar från diskussionerna.

F3K Ting

 

 

F3Bel - 4:e tävlingen 2011 (Skellefteå)

2011-09-04 20:09 av Lars Olsson 

 

Årets 4:e F3Bel-tävling genomfördes den 27/8 i Skellefteå.

Vi blev väl mottagna och bjudna på både hamburgare och kaffe med bulla.

 

Tre nykomlingar ställde upp.
Från hemmaklubben Skellefteå RFK kom

Olof Rosenius med en termikseglare och

Roger Larsson med en konverterad Tragi (gammal F3B).
 

Från Älvsbyn kom Peter Eriksson med en Easy Glider!

 

Vi flög bara tre omgångar, (ingen strykomgång), som slutade med att de tre olika flygmomenten hade ”var sin segrare”.
 

Termiken vann Olaf Bröms från Boden,

Peder Nordlöf från Piteå var bäst i Distansen och
nykomlingen Roger Larsson var snabbast i Speedmomentet.

 

Men som slutsegrare stod även denna gång Peder Nordlöf,
som obesegrad är vinnare av 2011-års F3Bel.

 

I år har sex stycken nykomlingar provat på F3Bel,
så vi får se hur många vi blir på startlinjen 2012.

 

Om intresse finns kör vi en femte tävling på Högheden i Älvsbyn den 1/10.

/Lars

 

Lars Olssons El-Orca

 

 

F3B NEWS

2011-08-30 11:40 av Joakim Ståhl 

Helgen den 20-21 augusti genomfördes 4 omgångar med alla tre F3B-momenten; Termik, Distans och Speed. Det var under Örebro F3B Festival.
Nytt är att deltagarna själva fixade signaleringen i Speed och vid B-linjen för Distans. Ett fiffigt rundgångssystem gjorde detta möjligt. I stort fungerade metoden mycket bra och Thomas Johansson ska plita ner synpunkter och en lathund för tävlingar.
Förfarandet innebär att man idag kan arrangera en fullvärdig F3B tävling med 3 funktionärer som endast behövs under distansflygningen en av dagarna.


Vidare hade vi ett Miniting efter prisutdelningen efter Festivalen där vi bland annat diskuterar följande nationella arrangemang inför nästa säsong:
Örebro Open F3B (Europa Cup)
2 st tävlingar med alla momenten likt ovan, en blir SM!
2 st tävlingar med Termik och Speed.

 

 


Två av tre AGL Maters har genomförts med momenten Termik och Speed, också här med ett rundgångssystem. Ett format som är enkelt att arrangera och som bland deltagarna har upplevts som en nytändande frisk fläkt i termikflygandet. En tävling återstår!


Inom F3B har vi jobbat med att få till ett rundgångssystem så att deltagare kan bli goda taktikläsare, lär sig kasta bra, läsa distans och speed etc. Deltagare som signalerar vid A- eller B-linjen, får dessutom själva se hur det ser ut och kan sedan ge feedback åt kamraterna.
Redan nu kan vi se tendenser. Skillnaderna mellan topp och botten har krympt. Trenden syns både inom AGL Masters och från Festivalen där skillnaden mellan första och sista man endast var 10% (100 – 90%). 

 

Over and out…
 

 

Miniting F3K

2011-08-28 21:14 av Thomas Johansson 

I samband med SM i F3K i Säter kommer det att hållas ett miniting i F3K efter lördagens sista flygningar, ungefärlig tidpunkt 17:30. Ämnen som är aktuella att diskutera är årets säsong som då blir bra information för arrangörer av tävlingar nästa år. Givetvis är även alla frågor och synpunkter uppskattade.

 

Väl mött i Säter / Thomas GS F3K

 
Fler nyheter
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord:

Då det kommit vissa frågor angående sanktionering av tävling samt tävlingslicenser vill vi upplysa om att alla tävlingar i kalendern är sanktionerade av SMFF och kräver tävlingslicens av samtliga deltagare enligt SMFF:s stadgar och beslutande organ.