Senaste artiklar
Senaste album

modellsegelflyg.se drivs under Sveriges Modellflygsförbund (SMFF). Sidan är ett resultat av (tidigare) UO-segels arbete för att attrahera fler till en rolig, stimulerande och utvecklande hobby. Syftet med sidan är att främja svenskt modellsegelflyg på alla plan - från nybörjare till tävlingsflygare på elitnivå. I dagsläget administreras större delen av sidan genom SMFF:s grenspecialister inom segelflyg.

Sverigecupen för Termikjägare ........... F3J - Vinsch

2011-04-14 20:29 av Magnus Hedlund 

Säsongen 2011 kommer sex deltävlingar anordnas under tre helger,

För mer info om datum och plats, se F3J-Vinsch

 

Ja, distans ÄR verkligen Rock n' Roll

2011-04-11 22:29 av Anders Gustavsson 

Distans har alltid varit mitt favoritmoment i F3B. För er som inte provat eller sett det i verkligheten kanske det inte låter så upphetsande med att flyga så många 150 meterssträckor som möjligt på fyra minuter, men när man flyger mot ett par, tre andra piloter och försöker hitta rätt ställe att flyga på, man hittar vädret och farten börjar dras upp och vändsignalerna ekar runt en tillsammans med medhjälparnas hojtanden när de försöker bistå dig, då är det något av det bästa jag varit med om. En riktig adrenalinkick.

I den gångna helgen tog vi ett stort steg mot att få uppleva detta oftare och att göra det tillgängligt för fler. Distansmomentet i F3B är som kanske bekant ganska "personalkrävande", men vid helgens distansseminarium i Örebro testade vi att köra ett träningspass med minimalt antal deltagare. Två flygplan i luften, två man på B-linjen och två man som kombinerade medhjälpare till piloterna och som funktionärer på A-basen. Kommunikation och vändsignaler via billiga "walkie-talkies". I ett rullande schema kunde vi alltså få en mycket realistiskt träning för alla närvarande sex piloter och genomförde tre flygningar var på ett par timmar. Och minst lika mycket adrenalin som på en tävling. Tre distanser är ju annars ungefär vad man får ihop på en helgs tävlande, dvs min årliga dos.

Med nio närvarande kan man till o med köra efter detta koncept på en tävling, i alla fall på en nationell nivå. Avsikten är att detta ska bli verklighet till F3B-festivalen i augusti. Innan dess hoppas vi som var med att det ska genomföras minst en handfull träningspass till, här hemma och kanske på några fler ställen i landet. Håll öronen öppna, snart kanske vi är på ett fält nära dig...

(Foto: Patrick Radley)

 

Distansflyg är Rock´n Roll... (uppdaterat)

2011-03-29 18:00 av Joakim Ståhl 

 

Distansseminarium med fokus på praktisk förflyttning - ett led i större utbyte RC-segelflygare i mellan

 

Uppdaterat program

Filmen om Team Tarantula utgår då den försvunnit (hos den tyska kamraten) och ersätts med ett föredrag om utveckling ur ett historiskt perspektiv för tre framstående utvecklingsteam. Vi hoppas kunna visa den intressanta filmen vid ett annat tillfälle.
Man kan anmäla sig till Seminariet under Ikaros Cup 1 om man så önskar!

Tiderna på lördagen har backats en timme för att bättre passa er som vill vara med på seminariet men vill hinna hem i rimlig tid.

Notera att man inte måste vara med på seminariekvällen för att få vara med på söndagens distansflygningar. Man kan exempelvis delta på Ikaros Cup 1 på lördagen och åter infinna sig på söndagen och flyga distans. Eller bara seminariet, ja ni hajar…
Samlingstiden framflyttas en halvtimme på söndag till 09.00.
--

Coola modeller tas upp på föredraget, som denna Dassel konstruerad av Team AME som satte nivån för F3B på 70-talet (då enda internationella RC-segelklassen) och RC-segel som helhet.

 

 

Seminariet vänder sig till dig som diggar termikflyg och som vill utveckla förmågan och kanske tänja på gränserna. Vi kommer mest att fokusera på praktisk flygning genom träning.

 

Distansflygning har hög intensitet i besluten speciellt när man flyger man mot man. De flesta som flugit distans i bana känner det som en rejält inspirerande upplevelse, man blir taggad. Fokuseringen som drillas genom distansflygning är suverän för all slags termikflygning. Det är därför utmärkt att behärska denna del av termikflygning då den är fundamental för termikjakt.

 

Nybörjare har möjlighet till hjälp att flyga i F3B-, eller LSF-banan samt får allmänna tips som kan vara bra vid förflyttning mellan termikblåsorna. Erfarna piloter kommer att kunna träna i bana samt resonera om metoder - under seminariet, på fältet och vid grillen.

 

För er som vill få bort den värsta gravrosten innan söndagens distanser, erbjuds delta i Ikaros Cup 1 som körs före seminariet på lördagen, se inbudan i kalendern!

 

Plats: Pilängens modellflygfält Örebro

 

Avgifter: 50 kr (inklusive fika)

Övernattning, stuga eller el för husvagn: 50 kr

Datum: 11-04-09

Anmälning: modellsegelflyg.se eller på Ikaros Cup 1

 

Program Lördag

15.00

Trim på seglaren:

Glidtal, barlast, svängteknik, flygtempo, taktik, trender

16.00 Lär känna motståndaren:
Föredrag av Joakim Ståhl om tre team som satt standarder och som påverkat utvecklingen inom RC-segel som helhet. Det handlar om Team AME Österrike, Team Tarantula Schweiz och LOGO Team också från Schweiz.
16.30 Säsongen 2011
16.45 Morgondagens flygningar
17.00 Vi tänder grillen (ta med det du vill grilla)

 

Program Söndag

09.00

Flygning:
Tips och råd till nybörjare erbjuds.

Test av nya idéer för att arrangera F3B-Distans med färre funktionärer. Flygning i F3B-Distansbana och LSF-Distansbana. LSF-banan är 1000 m med brytpunkt. Man flyger fram och tillbaka, 2000 m. En kul attraktion för alla typer av segelmodeller.
 

 

Hjärtligt välkomna!

 

Joakim Ståhl/AUS-Nils RFK Ikaros

Thomas Johansson

Anders Gustavsson/RFK Ikaros
 

 

VM F3J 2010

2011-03-07 20:39 av Magnus Hedlund 

Nu finns det bilder från F3J-VM i Galleriet: Länk

 

Det svenska F3J-landslaget 2010

 

F3J 2011

2011-03-04 14:45 av Conny Ulvestaf 

I söndags 27 feburari så hölls ett F3J ting inför årets tävlingssäsong i Herrljunga.

 

Efter att vi inmundigat varmkorv som Herrljungagänget fixat så körde vi igång tinget.

 

Reflektioner från 2010 års säsong var att sista tävlingen blev inte så intressant eftersom cupen i princip var avgjord efter två tävlingshelger. ( Du måste ge oss andra en chans också Conny A )

 

Däremot tyckte alla att formatet med två tävlingar per helg var perfekt.

 

Så vi beslutade att köra i princip på samma sätt 2011 med tre helger och två tävlingar per helg dvs sex tävlingar totalt.

 

För att vässa till det hela kommer sista tävlingens resultat att mutipiceras med 1,5 i sammanräkningen.

 

Det börjar i Västervik i början på maj , sedan Herrljunga i juni för att sluta i Stockholm i augusti.

 

Läs mer under fliken Sverigecupen

 

NM : Vi har möjlighet att skicka 12 deltagare till NM i Norge i sept, alla som deltog i SM 2010 är därmed kvalificerade (12 st ), om inte alla vill delta så finns det möjlighet för andra att följa med, Conny A är sammanhållande för NM

 

EM : här har tyvärr några av dom tänkta deltagarna blivit tvungna att tacka nej så det i dagsläget bara Lennart Arvidsson som planerar att åka till Bovec i Slovenien och hålla Sveriges fana högt. 

Men Lennart ser ju ut att vara på hugget, se nedan från VM.

 

/Conny Ulvestaf F3J cup general 2011

 

 

 
Fler nyheter
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord:

Då det kommit vissa frågor angående sanktionering av tävling samt tävlingslicenser vill vi upplysa om att alla tävlingar i kalendern är sanktionerade av SMFF och kräver tävlingslicens av samtliga deltagare enligt SMFF:s stadgar och beslutande organ.