Hur bygger man i form??? Den frågan ställer många till sig själva. Jag skall här försöka (med hjälp av lite bilder) förklara hur det går till.
Skicka gärna in frågor om det är något som du undrar över.
Steg 1: Man börjar med att göra sig en form (eller köper sig en). Man vaxar den ordentligt första gångerna. (minst 10 gånger när man har en ny form) Tänk också på att vänta några timmar mellan varje vaxning, annars blir resultatet att man i princip inte tillför något nytt vax utan man gnor mest omkring det gamla.
I detta fall så använder jag släppmedel (eftersom jag inte har någon färg i formen vid gjutningen). Släppmedlet är Polyvinylalkohol och är vattenbaserat.
Steg 2: Eftersom detta är en handlunsvinge så använder jag mig bara av ett 25 grams glaslager i ytlagret, med vissa små förstärkningar av 66 grams kolväv.
Som distansmaterial använder jag Rohacell 51 med 1 mm tjocklek. Rohacell är en typ av cellplast, men mycket hårdare än den vanliga som man köper på bygghandeln. Man kan också använda sig av balsa, detta kan ha sina fördelar, men rohacellen blir lite lättare i slutänden. Som innerlager ytterligare ett 25 grams glaslager.
Steg 3: Man plastar i ytterväven direkt i formen (snåla på plasten). Innerlagret plastar man på en byggplast (här kan man snåla ännu mer på plasten).
Man lägger också en mix av epoxi och microballonger i framkanten innan man plastar ytterlagret. Detta för att undvika luftbubblor i framkanten.
Sedan lägger man i den tillskurna rohacellen i formen. Lägger dit innerlagret med byggplasten utåt. Man lägger på att lager med något som gör att vakumet sprider sig bra. Jag använder att lager med polertork.
Sista momentet här är att slänga in hela paketet i en vakumpåse och låta stå över natten.
Steg 4: Dagen efter tar man ut hela paketet ur vakumet. Man drar försiktigt bort polertorken samt byggplasten.
Sedan skär man försiktigt rent alla formkanter. Här gäller det att vara noga så att dom bägge halvorna går ihop sedan vid skarvningen
Steg 5: När halvorna är renskurna så är det dags att börja märka ut var balkar och lister skall sitta. Här är stödbalken för skevrodret ilimmad. Man skär till den och sedan limmar man fast den med tjockt snabblim i den ena halvan. Sedan så testar man så att halvorna går ihop, annars så putsar man på listen.
Steg 6: Dags att börja med webben. Jag använder 4 mm balsa (liggandes). Även här är det känsligt med passningen. Tänk också på att kolfiberrovingarna skall få plats.
Det är också dags att förbereda roderlisterna. Jag använder mig av kolfiberstrumpa och sugrör. Man tar helt enkelt ett lagom för stort sugrör och sticker ihop det med fler sugrör. Sedan trär man på en kolstrumpa utanpå och sträcker ut. Detta paket vätes sedan med epoxi.
Steg 7: Dags att plasta kolrovingarna till balken. Detta göres på en byggplast för att hålla nere vikten samt att det är mycket lättare att lägga i dom. När man lagt i dom så blöter man balkarna på dom sidor som skall limmas fast och sätter dom på plast.
I detta skede skall man också lägga i skruvklossar och dylikt.
Steg 8: Dags för själva skarvningen. Blanda epoxi och microballonger till en lagom torr massa. Häll den i en fryspåse. Klipp av ena hörnet så att blandningen precis kan tryckas ut. Sedan lägger man på en sträng där vingen skall limmas ihop. Här gäller det att vara noga dvs lägga på lagom mycket. Det är väldigt lätt att lägga på alldeles för mycket skarvmassa och detta är inte gynnsamt för slutvikten.
Steg 9: Formen läggs ihop. Styrstiften sätts i och man drar ihop formen med ett gäng tvingar och sedan väntar man...
Steg 10: Dags att ta isär formen. Man bryter
försiktigt isär formhalvorna. Och tar sedan ur vingen försiktigt. Detta moment är ganska lätt om man kör med släppmedel. Vingen kan sitta lite hårdare om man bara kör med vax.
Sedan är det bara att njuta av det färdiga resultatet :-)
/Stefan Wahlberg